Het oude Lean in de nieuwe economie?

Gepost op maandag, 4 april , 2011 om 15:19

Ik ben geïnspireerd door een overdenking van Jan Bommerez over de “nieuwe economie”. Check http://vimeo.com/17392768. Volgens Bommerez wordt loslaten het thema van de nabije toekomst.  Groei en ontwikkeling hebben slechts baat bij het creëren van een bloeiend eco systeem van vertrouwen, respect en veilligheid en dus niet bij verbeterprojecten. Lineaire verbanden tussen inspanning en resultaat zijn oud en geschiedenis. We ontwikkelen in enorme en oncontroleerbare sprongen (de opkomst van facebook), alles kan ineens compleet veranderen.   Verandering wordt de standaard, stabiliteit is irrelevant

Maar hoe moet dat dan met Lean? Waarbij standaardisatie en (zichtbaar maken van) prestaties bouwstenen zijn voor verbetering? Is dat ook geschiedenis? Of ontwikkelt Lean mee? Lean 2.0? Ik denk het eigenlijk niet. Meer dan ooit geldt; Lean, Six Sigma of welke methode dan ook zijn methoden. Goede methoden, maar niet meer dan dat. De essentie van succes schuilt in mensen, hun opvattingen, relaties en welbevinden.


Terug naar vorige pagina